Привіт, друзі!
Сьогодні я познайомлю вас з рибою фугу – справжньою легендою японської кухні. «Фугу» – екзотична страва, яка готується з смертельно небезпечних отруйних видів риб сімейства голкобрюх (тетрадон).
Ці риби живуть у теплих тропічних морях. Існує 26 родів і 188 видів голкобрюхів. Шкіра у них може бути гладенькою, а у інших видів – вкрита шипами. Ця риба має багато назв: голкобрюх, фугу, чотиризуб, скалозуб, риба – собака.
Голкобрюхи – одні з найбільш загадкових морських створінь, можливо і найотрутніші риби Світового океану. В момент переляку чи збудження голкобрюх, всмоктуючи воду, роздуває тіло, перетворюючись на велику, вкриту голками, кулю. При цьому обсяг її збільшується у три рази. У цей момент рибу можна витягти на сушу, навіть стати на неї, – голкобрюх не випустить воду, доки не заспокоїться.
Найбільші риби досягають 1 метра у довжину при масі до 14 кілограмів. Їдять фугу тільки в Японії, рибалки інших країн неодмінно викидають рибу з неводів, адже вона отруйна і дуже небезпечна.
«Риба-смерть» – так називають фугу рибалки на Гаваях. Жовчю цієї риби воїни здавна змащували стріли, щоб неодмінно вбити здобич на полюванні, або ворогів.
Риба «Фугу» – єдина страва, яку заборонено вживати японському імператору. Річ
у тому, що тіло фугу буквально просякнуте смертельною отрутою – тетродоксином. В одній рибці, яка легко вміщується на долоні, його достатньо, щоб
отруїти 30-40 осіб. Якщо доторкнутися голою рукою до нутрощів риби, то загинути можна майже відразу. Найбільше отрути накопичується в печінці риби, проте саме печінка фугу вважається найтоншим делікатесом.
у тому, що тіло фугу буквально просякнуте смертельною отрутою – тетродоксином. В одній рибці, яка легко вміщується на долоні, його достатньо, щоб
отруїти 30-40 осіб. Якщо доторкнутися голою рукою до нутрощів риби, то загинути можна майже відразу. Найбільше отрути накопичується в печінці риби, проте саме печінка фугу вважається найтоншим делікатесом.
Скуштувати її можна лише у закритих елітних ресторанах. Щоб одержати ліцензію на приготування страви з цієї риби, треба вчитися 2 роки, і пройти суворі письмові і практичні іспити. Складне мистецтво приготування фугу передбачає – за 20 хвилин провести 30 різних операцій,
причому найтоншим делікатесом вважається не суп, а сасімі – страва з сирої риби. 

Немає коментарів:
Дописати коментар